Bebek beşikleri kullanım yaş aralığı genellikle 0-5 yaş arasıdır.
Tabi ki beşik ilk çağdan bugüne kadar Türk Dünyası’nda kendi değeri ve mükemmelliği ile tarihteki yerini kaybetmemiştir. Bugünlerde daha az kullanılıyor, ancak yine de hatıra olarak hediye edilmektedir.Beşiğin tarihine bakarsak, ilk beşik M.S. ilk yüzyıla aittir. Arkeolojik kazılara göre Orta Asya’nın Yedi Su bölgesinde ilk beşik bulunmuştur. Bu süreçte beşikle ortaya çıkan tarihi motifler önem kazanmaktadır. Beşiğin ortaya çıkmasına neden olan tarihi faktörlerin biri de göçebe halkların göç yaparken çocuğa kolaylık sağlamaktır. Çünkü göç zamanında çocuğa zarar vermeden beşiğe koyarak atla veya develerle göç yapabilirlerdi.
Etnografçılara göre, beşik bebeğin vücudunun sağlam ve kemiklerin düzgün olmasını sağlaması ile sağlık açısından çok önemlidir. Ayaklarının yüksek olması ile bebeği soğuktan koruyan beşikler, aynı zamanda sallanabilir özelliği ile bebeğin çabucak uyumasını sağlar. Bununla beraber bebeğin sağlıklı bir psikolojiye sahip olmasında da büyük önem taşır. Şöyle ki, anne, bebeğini beşiğe koyarak emziriyorken, anne sütü ve ninnileriyle annelik sevgisini, tüm duygularını ve iyi dileklerini yansıtır. Buna örnek olarak annelerin kalbinden yükselen ve ilahi tatta söylenen ninnileri sayabiliriz.
Derin anlamlı ninniler ebeveynlerin çocuğa olan sevgisini, beklentilerini ve toplum yaşamına olan bakış açılarını içermektedir. Çocuğun gelişiminde önemli bir yere sahip olan ninniler ile birlikte, beşiği de çocuğu eğitme sürecinde şekillendirici simgelerden saymak mümkündür.